ZELF ALLEEN MAAR NOEDELS ETEN, OM VOER VOOR JE HUISDIER TE KUNNEN KOPEN….

Het jaar 2021 is alweer een tijdje voorbij. Mijn hemel wat is er eigenlijk allemaal gebeurd in 2021? Het jaar is zo snel gegaan, dat het voorbij was voor ik er erg in had. Al maanden loop ik na te denken over mijn belevenissen in het afgelopen jaar en steeds komen er weer andere dingen boven.

Het belangrijkste is natuurlijk de oprichting op drie februari 2021 van de Stichting Sterk voor Dieren. Nooit kunnen bedenken wat het zou gaan doen, maar tjonge jonge beste mensen wat ben ik trots op het resultaat. In amper tien maanden tijd is er voor meer dan 68.000 euro gedoneerd. Er kwam een tsunami van aanvragen voor steun binnen en we hebben door de vele donaties dan ook honderden huisdieren kunnen helpen. Voor ruim 67.000 euro heeft de stichting voornamelijk aan dierenartsrekeningen betaald voor huisdieren van minima.

Bij mij komen alle mails met aanvragen binnen. De ene aanvraag is nog treuriger dan de andere. Het is me heel erg duidelijk geworden, dat er heel veel huisdieren in Nederland zijn die onnodig lijden. Meer dan ik verwacht had. En ook erger dan ik verwachtte.

Huisdieren die met een compleet verrot gebit rondlopen en amper nog kunnen eten. Honden met tumoren die bijna twee kilo wegen. Honden en katten waar nog amper leven in zit, maar waarvan het baasje niet naar de dierenarts durft te gaan voor de laatste hulp, de euthanasie, omdat ze geen geld hebben om dat te betalen. Zoveel ellende en treurnis. En huisdieren zijn niet in staat om zelf hulp in te schakelen bij pijn. Ze kunnen niet bij een dierenarts naar binnen lopen en om medische hulp vragen.

Regelmatig zijn er begeleiders, hulpverleners, bewindvoerders en coaches die hulp aanvragen voor een cliënt, omdat ze zien dat diens dier lijdt en nodig naar een dierenarts moet. Ze vertellen vaak, dat een cliënt zelf alleen maar noedels eet, of brood, om voor het huisdier voer te kunnen kopen. Van alle kanten weet men ‘Sterk voor Dieren’ te vinden. We proberen zoveel mogelijk te helpen, maar kunnen niets zonder donaties. Zonder donaties kunnen wij als stichting niet helpen.

Superfijn om mensen die om hulp hebben gevraagd te kunnen helpen, maar wrang om mensen die om hulp vragen te moeten vertellen, dat we niets voor ze kunnen doen, omdat we geen budget meer hebben.

Wat mij het afgelopen jaar is opgevallen, is dat er veel mensen zijn die onze stichting weten te vinden, maar dat mensen die wij helpen met het betalen van dierenartsrekeningen of zorgen dat er voer komt, vaak niets meer laten horen als ze eenmaal hulp hebben gehad. Ik moet eerlijk bekennen, dat dit zeer demotiverend is. Een dank je wel is niet nodig. Wat ik wel heel fijn zou vinden, is dat men laat weten hoe het met het dier gaat als het naar de dierenarts is geweest en geopereerd is. Velen laten nadien niets meer van zich horen. Voor die baasjes zou ik eigenlijk minder mijn best willen doen, maar daar worden de huisdieren die echt hulp nodig hebben de dupe van en dát is nou juist wat ik niet wil.

Zo kregen we een hulpvraag van iemand die kittens had, want een niet gesteriliseerde kat in huis was ‘per ongeluk’ zwanger geraakt. Mevrouw wilde afstand doen van de kittens. Helemaal goed, wij betaalden de afstandskosten aan het asiel zodat de kittens daarheen konden en alle zorg kregen die ze nodig hebben. Het asiel gemaild en doorgegeven. Mevrouw bracht de kittens naar het asiel en Stichting Sterk voor Dieren betaalde de rekening. Nu blijkt dat mevrouw zelf een kitten heeft gehouden en wordt er gevraagd om de kosten te betalen voor de castratie van het katje, want die kan mevrouw niet zelf betalen. Ik val van mijn stoel. Echt waar. Ik word hier zo moe van. Erg moe. Kun je je dat voorstellen?

Er zullen altijd mensen zijn die keuzes maken die absoluut niet te begrijpen zijn. Mensen die ervoor zorgen dat ze altijd weer in de problemen komen, hoeveel hulp ze ook krijgen.

Gelukkig zien wij ook heel veel mensen die wel hun best doen. Die wat proberen te sparen, zodat ze de volgende keer zelf het consult en de medicatie kunnen betalen. Mensen die er niet vanuit gaan dat de stichting wel faciliteert. Fijn dat er ook dierenliefhebbers zijn, die wel laten weten hoe het met hun dier gaat en die regelmatig een update of berichtje sturen.

Er is een mevrouw uit Den Haag die mij regelmatig belt om even te kletsen. Ze heeft twee hondjes en onze stichting helpt haar met het kopen van dure medicatie voor één van de hondjes. Die mevrouw is zo leuk, zo lief en ze heeft zoveel humor. De hondjes zijn haar leven.

Het is geweldig hoeveel vertrouwen en steun de stichting heeft gekregen het afgelopen jaar van mensen die geld doneerden en betrokken waren. Het vertrouwen dat de stichting kreeg van veel dierenartspraktijken. Ontroerend dat er dierenartsen zijn die ons flink helpen. Ik raak altijd geëmotioneerd als een dierenarts flinke korting geeft, of een stap verder gaat dan wat ze anders zouden doen. Of een dierencrematorium dat 40% minder in rekening brengt. Dat vind ik geweldig!

Een dierenarts die op vrijdagavond een operatie verricht bij een hond die door verschillende andere dierenklinieken niet werd geholpen en waarvan de eigenaar geen klant was bij deze kliniek. Dit betrof een teef met een pyometra. Dat is een baarmoederontsteking en die is levensgevaarlijk. Verschillende dierenklinieken die de eigenaar vertelde te moeten wachten tot na het weekend, want geen eigen klant. Gelukkig was er een dierenarts die de operatie wel wilde doen, omdat ze de ernst van de zaak in zag en zei: ik slaap beter als ik weet dat de hond geopereerd is! Zo geschiedde en de hond is gelukkig goed door de operatie gekomen.

We zijn alweer flink op weg in 2022 en ik ben benieuwd wat dit jaar allemaal nog gaat brengen. Hopelijk kan stichting Sterk voor Dieren weer veel huisdieren in nood helpen en komen er meer vrienden van de stichting bij. Enorm bedankt aan al die mensen die onze stichting helpen op wat voor manier dan ook. Vergeet niet: u, jij, jullie maken echt een verschil!!

Wilma De Joode

Voorzitter Stichting Sterk voor Dieren

Wilt u doneren dan kan dat via deze link: https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/…